Een rondleiding in Willibrordushuis en Willibrorduskerk

De Willibrorduskerk


PlattegrondKleine rondleiding

Bij aankomst op het kerkplein van de Willibrorduskerk aan de Westerweg, hebt u waarschijnlijk gezien, dat er een patroon is aangebracht in de stenen voor de ingang van de Kerkstraat. Het figuur stelt een labyrint voor. Het is voorjaar 2007 aangelegd als cadeau van en voor de parochie ter gelegenheid van het 25 jarig priesterfeest van pastor Herman Helsloot.
Meer over het labyrint vind u hier.

Via de hoofd-entree, gelegen tussen de kerk en de oude pastorie betreedt u het Willibrordushuis. U komt binnen in de ‘Kerkstraat’ van waaruit alle ruimten bereikt kunnen worden.
Op de vloer van de Kerkstraat is een grote blauwe ster aangebracht. Deze symboliseert de ‘wegen’ die men van hieruit kan gaan: naar de kerk of naar de kapel voor het vieren van de liturgie, naar de Ontmoetingsruimte om elkaar in grote of kleine groepen te ontmoeten of naar de oude pastorie, het administratieve en organisatorische hart van de parochiegemeenschap.

de kerkstraat

de kerkstraat gezien vanuit de ingang

Het Stiltecentrum

Wanneer u de Kerkstraat binnenloopt komt u eerst langs de receptie aan uw linkerhand, waar iedere ochtend iemand aanwezig is. Hier kunt u op maandag speciaal terecht voor de kerkhofadministratie, op vrijdag speciaal voor misintenties en op de andere ochtenden voor alle andere zaken.
Tegenover de receptie, bij binnenkomst aan uw rechterhand, ziet u een kleine deur die toegang geeft tot het Stiltecentrum: In de kerk is het achterste deel, onder de koorzolder, afgescheiden door een glazen wand. In deze ruimte kan men iedere ochtend binnenlopen, de Gedachteniskapel en de Mariakapel bezoeken, bidden, een lichtje opsteken.
Even verderop rechts is de nieuwe ingang naar de kerk, die bij de weekendvieringen gebruikt wordt (bij rouw en trouw maken we gebruik van de oude grote deuren van de kerk)

interieur

De glas-in-lood ramen van de absis

Engelen met de "Arma Christi" (de voorwerpen die met de dood van Christus te maken hebben). Van links naar rechts:
Doornenkroon
Hamer en nijptang
Lans en spons
Kruis
Gesel
Dobbelstenen
Nagels op doek


Iets verder de Kerkstraat in, aan uw linkerhand, ligt de Ontmoetingsruimte met een schitterend uitzicht op de vijver. Keuken, toiletten en garderobe zijn hier ook te vinden.
Wanneer u de Kerkstraat helemaal uitloopt, langs het glas-in-lood raam (Eugène Laudy) dat tegen het transept van de kerk hangt, komt u via een hellingbaan in de Moeder Godskapel, een dagkapel voor de door- de-weekse vieringen. In deze ruimte is het Maria-raam geplaatst. Hier repeteren ook de koren.

Glas-in-lood-raam

Maria-raam

In de oude pastorie, voorbij de receptie links, zijn drukwerkcentrum, documentatiecentrum en een vergaderruimte gevestigd. Op de eerste verdieping vindt u nog een vergaderruimte, het secretariaat van het parochiebestuur en de werkkamers van de pastores.
Ieder ochtend bent u tussen 10 en 11.30 uur van harte welkom in het Willibrordushuis. Meestal staat de koffie klaar!